Završena naučna konferencija “Uloga Islamske zajednice u opstanku i očuvanju identiteta muslimana”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na Fakultetu za islamske studije danas je održana druga sesija naučne konferencija “Uloga Islamske zajednice u opstanku i očuvanju identiteta muslimana” o u povodu deset godina od agresije na Islamsku zajednicu u Srbiji.

Učešće su uzeli dekan departmana za psihologiju dr. Mustafa Fetić, rukovodilac Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH Ekrem Tucaković, dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver Gicić i narodni poslanik muftija dr. Muamer Zukorlić.

O obrazovnim institucijama unutar Islamske zajednice u Srbiji govorio je dr. Mustafa Fetić. O njihovoj važnosti i ulozi Islamske zajednice u razvoju obrazovanja i osnivanju brojnih ustanova i institucija od predškolske ustanove “Reuda” do Internacionalnog univerziteta. Sa posebnim osvrtom na visok pedagoški nivo i utjecaj na društvo uopšte.

G. Ekrem Tucaković govorio o islamofobiji koja je prisutna u svijetu a od koje ni Balkan nije ostao imun. On je istako da iako su muslimani na području Balkana autohtono stanovništvo, mnogi rade na tome da se širi mržnja. Tucaković ističe da su se stoljećima koristile razne metode kako se muslimansko stanovništvo prikazivalo u lošem svjetlu.

Dekan dr. Enver Gicić  govorio o razvoju Islamske zajednice u periodu agresiju odnosno u posljednih deset godina. Ukazao na ekspanziju u razvoju Islamske zajednice, njenih institucija kao i broj njenih upošljenika. Dr. Gicić istakao da su vjernici prepoznali i svoje povjerenje ukazali Islamskoj zajednici u Srbiji čemu svjedoči podatak da se iz godine u godinu povećavao iznos uplata u  u Bejtul mal.

Narodni poslanik muftija dr. Muamer Zukorlić govorio na temu “Pozadina i cilj agresije na Islamsku zajednicu”. Muftija  Zukorlić podsjetio na uslove nastanka IZ-e, biranje njenog rukovodstva, problemima i izazovima sa kojima su se susretali od samog početka.

Kao jedan od motiva za rušenjem IZ-e navodi želju Ugljaninai da je stavi pod svoju kontrolu. Istakao i da su značajnu ulogu imali i SANU kao i SPC koji su po svaku cijenu htjeli da slabe ili eliminišu Islamsku zajednicu koju je vodio muftija Muamer Zukorlić.

“Govorimo o razbijanju IZ-e a to je njihov plan B, plan A je bio da preuzmu IZ-u i da se sve to dogodi 5. oktobra, ali nisu uspjeli u tome.”

Muftija Zukorlić naglasio da sve ovo što se događa u svijetu sa sunitima iako ih ima mnogo jeste problem gdje nema uleme koja ima autoritet jer se svaki pokušaj da se neko od uleme uzdigne guši.

“Balkan je primjer da zajednica koju su činili ostaci samo za 15 godina ojača i od nje se napravi sistem koji unutar sebe ima od vrtića do univerziteta, i savremeni organi koji uspjevaju da se suoče sa izazovima savremenog svijeta i problemima koje on nameće.”

Muftija naglašava i da je cilj napada na Islamsku zajednicu prije svega bio to da se ovlada njome i da se tu postave „karikature“ koje su postavljene da vode to otkinuto parče. Kao svoje razloge za borbu na koju se odlučio prije svega navodi to da kao musliman nije mogao da klekne tome i da sebe sačuva u vjeri i da sutra može svojoj djeci svijetla obraza da kaže da je sačuvao emanet.

“Božija pomoć je bila da tako odlučimo i da uspijemo u tome. Tada sam rekao da će se IZ-a odbraniti ukoliko bude potrebna muslimanima. Tako je i bilo hiljade vjernika, muslimana je stalo na braniku odbrane i sukobili su se sa svima i nisu klekli pred tagutom. To mi predstavlja najveći izvor sreće.“

On je poručio da se nema razloga za zaustavljanjem i da ovih deset godina služe kao poruka.

Poručio da u politici daje sve od sebe kako bi sačuvao Islamsku zajednicu i borio se za prava Bošnjaka. Kazao da je zadovoljan tempom razvoja Islamske zajednice

“Muftija Dudić sa svojim saradnicima vrijedno radi u Islamskoj zajednici koja je uzela svoj zamah razvoja kao nikada do sada. Da nas nisu napali možda ne bi imali ovakav motiv da se borimo. U prilici smo da vodimo dijalog, umanjujemo i otklanjamo štetu koja je nanijeta i idemo naprijed.” kaže Zukorlić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img