Održana tribina “Genocid u Burmi, poruke i pouke” (Foto)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

“Genocid u Burmi, poruke i pouke” naziv je tribine koju je organizirao Muslimanski omladniski klub. Na tribini su učešće uzela tri predavača: vršalilac dužnosti muftije sandžačog hafiz Abdurrahman ef. Kujević, predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović kao i dr. Ekrem Tucaković, analitičar i novinar iz Bosne i Hercegovine.

Na početku je prikazan video o tragediji izbjeglica iz Burme na putu za Bangladeš i sudbini između ostalog i silovanih Rohinja žena. O historiji Rohinja muslimana i uvjetima koji su doveli do genocida dr. Tucaković govoreći iz bosanske perspektive veliko je pitanje ko je naučio mržnji komšije koji su proizveli tolike patnje drugima.

O historijatu i običajima Rohinja muslimana koji ne samo da baštine autohtonost već su ostavili različite tragove u svim segmentima života napominje dr. Tucaković. Cilj progona je da se oduzme autohtonost i to je politika koja je dovela do proglašnja strancima Rohinja pa 2015. godine ostaju bez domovine, državljansta i bez ikakvih prava u vlastitoj državi u kojoj su živjeli više od hiljadu godina.

Svi tragovi njihovog postojanja na tom području su zatrti. Stradanje traje od 1948. godine a ni države u okruženju nisu raspoložene primiti ih. Bitno je čuvati autohtonost na domovinu na sve načine, zaključuje između ostalog dr.Tucaković.


Predsjednik BKZ prof.dr. Admir Muratović predstavio paralele genocida nad muslimanima u BiH i u Burmi.

Događaj svjedoci o svijesti organizatora i odgovornosti. Podsjeća da su UN danas pogazile izjavu da mora postojati odlučna akcija da se zaustavi nasilje današnjim saopćenjem. Kako promijeniti stanje odgovor je isto kao u Sandžaku, BiH i bilo gdje gdje žive muslimani. Šifra je u Kur'anu kaže dr. Muratović

“Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod sam sebe ne promijeni.”

Dr. Muratović kao razlog genocida navodi kineski južni tok koji treba proći kroz izuzetno lijep prostor na kojem žive Rohinja musliamni. “Ko Vam je kriv muslimani što nemate kapaciteta da se sami zaštitite” kaže izmedju ostalog dr. Muratović ističući da ne postoji drugačiji put za opstanak od onog kojim je krenula IZ sa svojim institucijama.

Poruka omladini je da prestane trošiti energiju u dokone stvari na to ko je ispravniji jer će se potrošiti međusobno i biti lak plijen.

Kako musliman treba da gleda na pitanje genocida i šta Kur'an i sunnet Muhameda a.s. savjetuju govorio muftija sandžački hfz. Kujević. Bosna, Čečenija, Kašmir, prije toga Andaluzija, genocid Tatara u Iraku dok rane Sirije ne zarastaju. Vjera uči da zauzmemo drugačiji stav dodje do otkrića šta je uzrok i kako da se riješi bespomocćnost u kojem se vapi za tuđm pomoći.

Muftija Kujević navodi da je neznanje prvi razlog ovakvog stanja, muslimani bez znanja i obrazovanja ne mogu uspjeti makar i htjeli jer ne znaju način koji vodi do uspjeha. Na muslimanima pojedincima, organizacijama i institucijama je da maksimalan napor ulože na polju obrazovanja. Posebnost je što je Allah dž.š. omogućio na ovom prostoru čitav lanac institucija obrazovnog sistema i s njima se ne može manipulirati, kaže hfz. Kujević.

Drugi razlog lošeg stanja je tanka vjera kod Muslimana. Jedan od razloga i oslanjanje na milost neprijatelja i institucionalna neorganiziranost, slijeđenje tudđe prakse i onoga sto ne pripada običajima također je jedan od razloga ovakvog stanja, navodi muftija.

Ulema mora biti prva, prava, aktualna  .od nje traziti savjete. Ako Rohinja muslimani budu imali jaku braću onda oni mogu da se nečemu nadaju, poruka je također sandžačkog muftije.

Upućen je i poziv vjernicima da podrže akciju IZ u BiH za prikupljanje sredstava za Rohinja muslimane.

Program su obogatatili izvođenjem ilahije Seid Halilović i Esma Gološ koji je recitirala stihove pjesme koju je za ovu priliku napisala književnica Lejla Mišorep.

Na kraju je glavni imam Medžlisa Novi Pazar Asmir ef. Crnovršanin proučio dovu.

SANA – A.Sofić
FOTO – R.Zećović

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img