Uvijek uz nemoćne i ugrožene: Sandžaklije znaju šta je muka i sevap

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dijaspora iz Beča zajedno s CHR „Hajrat“ priredila ručak za više od 450 azilanata smještenih u Centru u Sjenicu. Za devedeset i jednu porodicu uručeno po pedeset eura. Ovo je, kažu, više od ručka. Znak poštovanja, uvažavanja, razumijevanja.

Veliki događaj uz odličnu organizaciju. Islamski kulturni Centar u Beču, sa svojim džematima i Hajratom obradovao porodice čiji su muževi, djeca, rođaci, poginuli u ratom zahvaćenim zemljama, koji budućnost traže u zemljama širom Evrope, koji žive za dan kad će svoja imena ugledati na spiskovima za prelazak granice
-Sa sinom sam ovdje, iz Iraka smo. Sretni smo danas, hvala ljudima koji su ovo organizirali, kaže majka.
Otac sa petoro djece sa suprugom, čeka na odlazak u Englesku.U Sjenici su već mjesec dana, a ručak je za sedmočlanu obitelj veliki događaj.
I ovaj put zatičemo majku iz Sirije. U ratu izgubila sina i dvije kćerke. Njemačka je njen cilj, ali i spas za najmlađeg sina koji je bježeći iz rata kroz brojne države pretrpio oštećenja na oku i potpuno izgubio vid. Samo jedanaestogodišnja sestra govori engleski.
-Želim ići u školu, u Njemačku kod rođaka. Lijepo mi je danas. Hvala vam, kaže djevojčica

Dijaspora prati šta se dešava s, kako kažu, braćom i sestrama u Siriji, Iraku, i drugim ratom zahvaćenim područjima

-Minimum onoga što možemo uraditi je da pokrenemo finansijsku pomoć za majke, sestrem posebno jetime. S pet džemata uz podršku Udruženja žena, pokrenuli smo skupljanje pomoći za ovu djecu, kaže, između ostalog, Mithat ef. Mujović, predsjednik ZSD za Evropu.
Hajrat kontinuirano pomaže azilantima u Sjenici, a sto sa sva tri obroka, slatkišima, različitim sokovima, događaj koji je ispunio svako srce.

-Želim da se zahvalim našim ljudima. Nijedna osoba ovdje nije došla zato što im je bilo drago, već zbog muke i problema, ratova u njihovim zemljama, poručuje Mirsad ef. Bećirović, direktor CHR Hajrat.

Medžlis Iz u Sjenici sudjeluje u svim akcijama, pa tako i ovoj pruža podršku.
-Uvijek ćemo se sjetiti ovakvih trenutaka, majki koje su došle sa svojom djecom po ovakvoj zimi, dobrih ljudi koji su im pomogli iz daleka, osigurali i finansijsku pomoć, ističe Sulejman Baždar, Medžlis IZ u Sjenici.
A ovo je kažu, i više od ručka. Znak poštovanja i uvažavanja, prvenstveno
-Izuzetno sam ponosan na sve ljude iz Sandžaka koji žive vani i hoće da pomognu. Zahvaljujem svima, posebno jer čuvaju taj odnos prema ljudima u nevolji, naglašava Fiko Hamidović, koordinator Centra za azilante u Sjenici
Za 91 porodicu, pored ručka, uručeno i po 50 eura.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img