Uz predavanje “Hidžra lekcija čovječanstvu” dočekana Nova 1438. hidžretska godina

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

2

U prijatnom ambijentu džamije na Kljeću opština Tutin, uoči nove hidžretske godine priređena je svečanost i predavanje. Ućešce u svečanom dijelu su uzeli hor imama iz Tutina, polaznici škole Kur'ana Časnog odjeljenja u Tutinu. Imami su proučili nekoliko illahija a potom su djeca učila ajete iz Kur'ana.

Svečanosti je prisustvovala i delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji, predvođena direktorom medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojovićom.

Predavanje na temu “Hidžra lekcija čovječanstvu” je održao dr. Plojović istakavši zadovoljstvo što je u mogućnosti da bude sa džematlijama ove džamije i svih ostalih džemata u Tutinu koji su prisutni bez obzira što je poziv da prisustvuje došao svega par dana po dolasku iz Meke i Medine.

Plojović je rekao da je hidžra već dobro poznata svima i da je sam događaj mnogo puta i opisan i govoreno o njemu ali i da je važnost hidžre velika da je to najbolji događaj po kojem će muslimani svijeta računati vrijeme.  Takođe, govorio je i o razlozima zbog kojih je Poslanik a.s. učinio hidžru te govorio o mudrosti kad je ostavio Aliju r.a. da ga zamijeni u postelji kad je trebao biti ubijen.

Za kraj svojeg izlaganja dr.Plojović je dao savjet da je muhadžir onaj koji napusti ono što je Allah dž.š. zabranio te uputio dovu za muslimane Sandžaka.  Za kraj svečanosti Omera ef. Đondića je proučio ajete iz Kur'ana i dovu.

SANA – E.Đ.

1  3 4 52

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img