U Novom Pazar obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

5

Muslimanski omladinski klub i Udruženje žena Merjem organizirali obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.  Tim povodom prisustvovali: muftija dr. Mevlud ef. Dudić, narodni poslanik prof. dr. Jahja Fehratović, generalni sekretar mešihata IZ u Srbiji Samir Škrijelj, kao i dekan na departmanu računarskih nauka IUNP doc.dr. Muzafer Saračević ali i građani koji su mogli prisustvovati obilježavanju ove godišnjice te čuti bolne stihove Šefkete Begović Ličine i Sanele Halković.

Ovaj dan obilježio hor „Ljiljan“ iz Prijepolja koji je izveo „Srebrenički inferno“ Kako stihovi govore, halaliti nećemo, zaboraviti ne možemo, ali se nećemo svetiti jer su nam srca ispunjena mirom.

“Cvjetovi sjećanja”

Na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru postavljen štand na kojem su se prodavali cvijetovi Srebrenice, u čast sjećanja na žrtve Srebrenice tokom agresije na BiH 90-tih godina. Udruženje žena Merjem, MOK i udruženje iz Gračanice složni da se, dok je svijeta i vijeka, na dostojanstven način trebamo sjećati nevinih žrtava.

Sav prihod od prodatih cvijetova ide udruženju žrtava „Majke Srebrenice i Žepe“.

Dan žalosti

Odlukom Skupštine grada Novog Pazara, 11. Juli proglašen je danom žalosti. Na zvaničnim institucijama zastave su spuštene na pola koplja, a u lokalima u Novom Pazaru danas nećete čuti muziku. Građani Novog Pazara složni u osudi najvećeg zlodjela modernog doba, slažući se pritom da je Genocid prava riječ za ono što se tokom 90-tih godina desilo u tom gradu.

SANA

1234
6

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img