Muftija Zukorlić gost emisije Pravac

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sandžak – Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić bio je gost u emisiji “Pravac” koja se emituje na Pink televiziji. U emisiji se razgovaralo o odnosu Evrope i regionalnih država prema izbjegličkoj krizi, o iskrenosti bošnjačko-srpskog dijaloga te o lokalnim zbivanjima u Novom Pazaru.

Na samom početku emisije muftija Zukorlić je upoznao gledaoce da je sutra za muslimane jedan od najsvetijih blagdana Kurban Bajram objasnivši propise vezane za ovaj blagdan.

Govoreći o izbjegličkoj krizi muftija sandžački je rekao je Islamska zajednica aktivno uključena i da gotvo svakodnevno pomaže ljudima koji bježe iz ratom zahvaćenih zemalja.

“Mi kao Islamska zajednica aktivno djelujemo preko našeg humanitarnog centra Hajrat i ogranaka Muslimanskog omladinskog kluba. Do sada smo imali tri upješne akcije podjele pomoći izbjeglicama i tu nećemo stati. Upravo Medžis u Priboju prikuplja pomoć koja je će posle Bajrama biti uručena “ rekao je muftija Zukorlić.

Odnos prema izbjeglicama

Komentarišući odnos Srbije prema izbjeglicama muftija Zukorlić je pohvalio Srbiju za humano i civilizirano ponašanje. Muftija Smtara da je problem Evrope Unije taj što postoji nesklad između onoga što misle, govore i rade. “Evropa je pala na ispitima kada je u pitanju prijem i odnos prema izbjeglicama. Vidimo da Evropska Unije funkionoše dobro u dva slučaja. Prvo kada donose odluke za ono što ih se ne tiče i kada donose odluke koje su svim članicama u korsti. A kada treba da se rizikuje i da se troši onda vidite paniku i nesuglasice.“

Muftija Zukorlić gaji nadu da će odnos Hrvatske prema migrantima promjeniti.

„ Meni je žao što je hrvatsko rukovdnstov palo na prvi udarac . Nisam to očekivao. Ono što o sebi proklamuju treba i da pokažu. Mislim da još uvijek nije kasno da se trznu i te ljude prime kao ljude, prije svega jer je rizik za Hrvatsku kao zemlju tranzita minimalan. Migranti sigurno neće ostati u Hrvatskoj, njima su cilj razvijenije zemlje Zapada“ rekao je Muftija Zukorlić.

On kao glavni razlog lošeg prijema i odnosa zemalja Zapada prema izbjeglicama vidi islamofobiju i mržnju koju su mediji godinama širili. „Ovakvu sliku ne bi viđali da su migranti nemuslimani. Mi svjedočimo neadektvtnoj i neodgovornoj rekaciji zemalja Zapada, prije svega Mađarske, ali i mnogih drugi koji su svojim izjavama da primaju samo izbjeglice koju su hrišćanske vjere unele novi val nezadovoljstva. Nema sumnje da je islamofobija prozivela takve efekte, i sada možemo uvjeriti koliko je opasno širiti mržnju“ – zaključuje Muftija.

Muftija Zukorlić je ukazao i na licemerstvo zapadnog svijeta prema pripadnicima grupe Islamska država, protiv koje se navodno bore a finansiranju njeno jačanje kupovinom nafte i antikviteta sa crnog držišta.

„Svjedoci smo da na crnom tržištu cveta trgovina naftom i antikvitetima koje pripadnici organizacije Islamska država zaplenjuju iz drevnih gradova. Historija se ponavalja, danas u muzejima u Parizu i Londonu možete vidjeti orgnialne rukopise arapskih učenjaka i naučnika koji su opljačkani. Pa Karlo Veliki nije znao šta je to sahat i šah koji je dobio na poklon od arapskih vladara tokom VIII vijeka. Mnoga kulturna blaga neprocjenljivo vrijednosti su u prošlosti opljačkana a to se i danas radi“

Ekonomsko i kulturološko uništavanja Sandžaka

Muftija Zukorlić je komentarišući otvaranje fabrike u Bijelim Vodama iznio nekoliko interesantih činjenica. „Otvaranje fabrike u Bijelim Vodama upriličio je omiljeni srbijanski ministar Rasim Ljajić koji je senzacijalno otvorio nešto što radi godinama. Fabirka je oteta od rahmetli Hidajeta Mušovića kada je brojila 190 upošljenika iz Bijelih Voda i okoline. Rasim Ljajić je uništio uspješnu firmu da bi sebe predstavio kao nekog ko čini dobro za ovaj kraj jer obezbjedio 50 radnih mjesta” ukazao muftija sandžački.

Muftija Zukorlić izrazio smatra da se Bošnjacima čini novi vid nepravde time što se nekompetnti ljudi iz Sandžaka stavljaju na bitne funkcije. “Pitam se da li je moguće da neko ko je ljekar opšte prakse bez dana radnog staža može da bude ekspret za sve i da bude ministar za sve što postoji. Ne mogu da se načudim da neko može biti ministar za trgovinu i telekomunikacije, ministar za socijalni rad i zapošljavanje, ministar spoljnih poslova, ministar za ljudska i manjinska prava.”

Muftija ističe da Ljajić sada širi priču kako on asfaltira Novi Pazar, zaboravljajući da ni u Africi asfalt više nije atrakcija.
“Svjedoci smo da se ove godinu u Novom Pazaru asfaltira i ono što treba i ono što ne treba. Ljajić je asfaltiranjem najstarije novopazarske ulice, ulice Prvog maja uništio turistički potencijal ovog grada i počinio zločin protiv kulture i historije.. Zamistlite da neko asflatira Baš čaršiju u Sarajevu ili Skardaliju u Beogradu” kazao je mufitja sandžački.

Muftija Zukorlić je na kraju podsjetio da Grad Novi Pazar i dalje finansira Regionalnu televiziju iako je ona nedavno privatizovana.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img