Rekonstrukcija Novopazarske Banje

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U neposrednoj blizini Novog Pazara, četiri kilometra sjeveroistočno od grada, nalazi se Novopazarska banja s ljekovitim kupatilom koje su podigli Turci. Po predanju, to je kupatilo u XVI vijeku izvjesno vrijeme držao i zakupljivao Hadži Hurem, ktitor jedne od najstarijih džamija Novog Pazara, Bor džamije. Godine 1611., ovu toplu mineralnu banju spominje francuski putopisac Lefevr, a oko sredine XVII vijeka i turski geograf Hadži Kalfa.

Nažalost, do nedavno ova banja bila je mjesto koje je gotovo u potpunosti bilo zapušteno. Usljed neodržavanja zidovi su počeli da pucaju I obrušavaju se, sve dok, kao vakuf, nije povraćena Mešihatu IZ-e u Srbiji. Nakon povraćaja vakufa “Hadži Hurem”, Mešihat IZ-e u Srbiji je krenuo sa revitalizacijom ovog objekta. Radovi su I dalje u toku, a Novopazarska banja ponovo vraća svoj sjaj. Radovi se izvode u skladu sa uslovima određenim riješenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije. Revitalizacija Stare banje će biti izvršena po najvišim standardima, a ovaj histoijski vakufski spomenik će biti zaštićen od propadanja u budućnosti, nakon čega će u svom starom duhu biti ponovo stavljen na usluzi građanima.

Razgovarali smo sa sekretarom Mešihata, doc. dr. Feridom Bulićem, koji ističe da je, uprkos raznih pokušaja uzurpiranja vraćanja vakufa, IZ ipak dobila sve potrebne dozvole od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Kako radovi teku po planu, uskoro se očekuje i završetak revitalizacije Stare banje, kako bi građani ponovo mogli uživati u ovom dobru o čijoj su ljekovitosti govorili mnogi još prije nekoliko vijekova.

H.Š.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img