“Bajramski dani bošnjačke kulture” u Prijepolju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Prijepolju je za vikend upriličena tradicionalna svečanost “Bajramski dani bošnjačke kulture” koju organizira Bošnjačka kulturna zajednica u tom gradu.

Prisutnima su se obratili muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić i direktor agencije za Halal sertificiranje Samir Tandir.

Muftija Zukorlic nije krio zadosvoljtvo prisustva ovoj svečanosti, naglašavajući da ga posebno dojmi odanost naroda u Prijepolju.

“Dokle god bude ljudi u Prijepolju I u drugim dijelovima Sandžaka koji baštine ovu vrijednost, ja ću im dolaziti sa velikim poštovanjem I kad god imaju za to prigodu”, kazao je Muftija.

Muftija Zukorlić je dalje govorio o izdaji, o psihologiji izdaje, podvlačeći da čovjek ne može izdati drugog dok sam sebe ne uspije izdati.

“Prvo morate izdati sebe, tj.svoju dušu, ili kako je opće poznato, kada želite izdati onda onaj koji se želi učlaniti u izdajnike on prvo mora prodati svoju dušu prokletom đavolu! To je formula izdaje”, kazao je muftija sandžački.

U ime domaćina prisutnima se obratio Samir Tandir, koji je mubareklisao bajramske dane, zahvalivši se prisutnim na podršci koju godinama pružaju institucijama Islamske zajednice u Srbiji.

“Želim Vama, dragi prijatelji da kažem jedno veliko hvala vam, jer ništa od tog ne bi bilo da nije bilo Vas, to je vaš uspjeh I vaša pobjeda”, naglašava Tandir.

Tandir dodaje da je Prijepolje po svojoj etičkoj I kulturološkoj različitosti EU u malom, te zbog toga sa ove Bajramske svečanosti, poslao jasnu poruku podrške “svim pozitivnim procesima koji za cilj imaju trajno pomirenje I utvrđivanje istine u region”.

Na trgu u Prijepolju Bajramsku akademiju uljapšali su izvođači ilahija I kasida, sevdalinki, tradicionalne igra iz Sandžaka folklora iz Prijepolja kao I bajramski monolog glumca Harisa Šećerovića.

  1. Rebronja

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img