Tutić i Crnovršanin o muslimanima u Sandžaku nekada i sada

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U emisiji ramazanskog programa sinoć su gostovali sekretar medžlisa IZ u Srbiji Hajrudin ef.Tutić i glavni imam medžlisa Asmir ef. Crnovršanin.

O razlici vremena nekada i sada govorio je hadžija Hajro, o postojanju tek 17 džamija, o Ramazanu i o početku rada u IZ.

,,Svaki Ramazan ima nešto svoje i svaki Ramazan ovdje u Novom Pazaru za mene je nešto posebno, ali ja bih izdvojio oktobar prije 48 godina kad sam prvi put došao kao imam u Lejlek džamiji. Stariji kolege su mi bili uzori, gledao sam ih i učio od njih, a kako sam ja tad bio najmlađi, prihvatili su me kao svoje dijete. Ja sam bio imam u jednoj od 17 džamija u gradu, sada ih hvala Allahu ima mnogo više.,,

Hadžija Hajro kaže, ne bi želeo da se stara vremena vrate jer se korača velikim koracima ka boljoj budućnosti za Bošnjake, odnosno muslimane.

Ono što se nikako nije moglo izostaviti je priča o Sinan begovoj džamiji koja je već 11. godina zatvorena i čeka na svoju obnovu kako bi opet bila u funkciji.

IZ je pokrenula obnovu Sinan begove džamije prije dvije godine, ali nažalost nismo bili u prilici da je završimo zbog nedostatka sredstava, međutim postoje ljudi koji nam dosta pomažu svojim donacijama i do sada smo dosta uradili. Ostalo nam je da se srede još neke stvari, a glavna od njih je fasada, osvetljenje, ozvučenje i tepisi koji su potrebni, sa jedne strane nije ostalo još puno do kraja, ali sa druge ipak jeste.,,

Trenutno se vrši uređivanje Gradskog parka, pa se ovim putem ef. Crnovršanin obratio i GU da se ne zaboravi prilaz džamiji koji bi se takođe trebao urediti.

Medžlis IZ se itekako može pohvaliti svojim aktivnostima u mjesecu Ramazanu, a među ostalim aktivnostima tu su i mukabele, odnosno učenje Kur'ana.

Osim mukabela tu su i ostale aktivnosti koje sprovodi medžlis IZ kao što su predavanja na teravih namazima, tu su i posjete delaegacija IZ, kao i delegacije muftijstva sandžačkog i mnogih drugih. Tu su i predavanja za žene koje organizuje MOK ogranak za žene zajedno sa udruženjem žena  ,,Merjem,,.

Elmasa Šećović

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img