Kampanja “Svi u vrtić” u subotu u Bijelom Polju i Rožaju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

unnamed (3)U subotu, 30. maja, u okviru kampanje „Svi u vrtić“, koju su pokrenuli UNICEF i Ministarstvo prosvjete, u pješačkoj zoni u centru Rožaja od 11.00 do 12.00 sati i u centru Bijelog Polja od 14.00 do 15.00 sati biće organizovani umjetnički i obrazovni događaji za roditelje i djecu predškolskog uzrasta kako bi se povećao upis u predškolsko obrazovanje.

Tom prilikom, hor Umjetničke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice, kojim diriguje profesorica Zoja Đurović, zabavljaće mališane i roditelje i promovisati predškolsko obrazovanje u Bijelom Polju i Rožaju.

Istovremeno će biti organizovan i vrtić na otvorenom kako bi se djeca i roditelji upoznali sa učenjem kroz igru sa vršnjacima koje je karakteristično za vrtić i zainteresovali za upis u predškolsko obrazovanje.

Stopa upisa u vrtiće najniža je na sjeveru naše zemlje, regionu u kojem postojeći vrtići imaju kapaciteta da prime još djece. Iz tog razloga, kampanja „Svi u vrtić“ sprovodi se u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici u tijesnoj saradnji sa mnogobrojnim partnerima – Umjetničkom školom za muziku i balet „Vasa Pavić“, NVO „Pedagoški centar“, Filozofskim fakultetom – odsjekom za predškolsko obrazovanje, Fakultetom dramskih umjetnosti na Cetinju, Elektrodistribucijom, opštinama i lokalnim vrtićima.

Ključni nalazi istraživanja sprovedenog sa roditeljima djece starosti 3-6 godina koja ne idu u vrtić, a žive na sjeveru Crne Gore pokazuju da:

  • Većina roditelja čija djeca ne idu u vrtić, njih preko 60%, kaže da nije dovoljno informisana o radu predškolskih ustanova;
  • Svaki peti roditelj misli da je primarna uloga vrtića da čuva djecu i pruži pomoć zaposlenim roditeljima, te ne prepoznaje ključni značaj predškolskog obrazovanja za rani razvoj i učenje vještina koje dijete ne uči kod kuće;
  • Čak jedna četvrtina roditelja smatra da djeca treba da počnu da uče tek kad krenu u školu.
  • Najveći broj roditelja čija djeca ne idu u vrtić navodi da postoji neko kod kuće ko brine o djetetu;

Kampanja poručuje da predškolsko obrazovanje igra ključnu ulogu u razvoju djeteta, kao i da ima značajne pozitivne socio-ekonomske efekte na cjelokupno društvo, zbog čega se smatra jednom od najisplativijih investicija za unaprijeđenje života pojedinca, ali i društva u cjelini.

U okviru kampanje “Svi u vrtić”, čija je ključna poruka roditeljima da svoju djecu upišu u vrtić i tako im obezbjede najbolji početak u životu, nova iznenađenja u obliku zanimljivih i originalnih umjetničkih i obrazovnih programa očekuju djecu i građane Bijelog Polja, Rožaja, Berana, Plava i Andrijevice.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img