Iz malenih Rozaja do velikog Oksforda

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

unnamedRožaje – U gimnaziji 30. septembar  bilo je veoma svečano, naime, direktor gimnazije 30. septembar Fejzo Murić upriličio je koktel za Rožajku Zinaidu Dedeić koja je pokazala na svom primjeru da se voljom htjenjem i znanjem može vinuti u svjetske visine naučno istraživačkog rada posebno u oblasti obolijevanja od tumora.

Tom prilikom Murić je istakao da je veoma ponosan sto je u prilici da ugosti nekadašnjeg učenika gimnazije i da joj se zahvali na svemu postignutom u došadasnjoj karijeru uz zelju da i dalje nosi slavu njene gimnazije njenih Rožaja i njene Crne Gore! U to ime on je Zinaidi uručio prigodan poklon. Zahvaljujući se na poklonu Zinaida je istakla da je kao najbolji djak gimnazije 30. septembar 2002. god stekla pravo da aplicira za Ujedinjene Svjetske Koledže.

Na tim testiranjima (intervjuima) svojim znanjem sam doprinijela da budem izabrana da školovanje nastavim na Ujedinjenom Svjetskom koledžu u SAD. U periodu od 2004 do 2008 god uz naporan rad postigla je odlične rezultate i primljena da nastavi osnovne studije uz punu stipendiju u državi Mejn u SAD .

Poslije uspješno završenih magistarskih studija Zinaida nije stala na tome već je 2010. god stekla privilegiju da doktorske studije upiše i završi na svim a poznatom i priznatom univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji a sve uz punu finansijsku podršku od Univerziteta, gdje je doktorirala 2014 god.

Trenutno Zinaida nastavlja svoje usavršavanje na Oksfordu gdje radi u oblasti izazivača tumora i uticaju kože i srce na njegovo širenje.

O budućim planivima kaže da će se trenutno ovim baviti iako ima mnogo ponuda za rad u farmaceutici i konsaltingu , pitali smo Zinaidu i za njenu ljubav prsima odbojci iz srednjoskolskih dana da li i koliko je imala vremena da joj se posveti a ona nas je i na tom polju obradovala istakavši da je na Univerzitetskom prvenstvu njena ekipa bila treća dok su u grupi tokom lige bili prvi.

Ferid Kujević

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img