Udruženje ‘Sandžak Bosna’ izražava zabrinutost povodom posljednjih zbivanja u Makedoniji i BiH

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Balkan – Svi građani Republike Turske a posebno mi koji smo korjenom vezani za Balkansku regiju jako smo zabrinuti u povodu posljednjih zbivanja u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Poslije nemilih događaja u Zvorniku policija Milorada Dodika vodi žestoku kampanju na osnovama islamofobije i zastrašivanja nevinog bošnjačkog stanovništva. Hapse se ugledni Bošnjaci borci nosioci najvećih državnih priznanja i ratni vojni invalidi. Pretresi i hapšenja povratnika od strane Policije entiteta Republika Srpska još jedan su u nizu jasnih dokaza da su Bošnjaci žrtve genocida koji još traje drugim metodama. Ista policija koja je pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde proglašena krivom za genocid.

Izražavajući zabrinutost posljednjim zbivanjima u Bosni i Hercegovini, Udruženje Sandžak Bosna upozoravaja da prema Konvenciji o genocidu vojno izvršenje je samo jedan dio genocida. To vojno rješenje genocida je zaustavljeno Dejtonskim mirovnim sporazumom kojim je žrtvovana istina o agresiji i genocidu i pravdu za žrtve tih zločina i legaliziran je rezultat agresije i genocida, što je nepoznato u internacionalnom pravu. Međunarodno pravo nalaže da se ne smije priznati kao zakonita situacija nešto što je nastalo genocidom. Međunarodni sud pravde (MSP) je presudio da je tvorevina „Republika Srpska“počinila genocid u Zaštićenoj zoni UN, Srebrenica, 1995. godine, nad pripadnicima bošnjačkog naroda, putem svojih organa, Vojske i Policije. Bosnjaci se ne smiju odreci presude MSP.

Udrženje Bosna-Sandžak poziva državne, političke, naučne, duhovne i kulturne organizacije i lidere  u Republici Turskoj da stanu u zaštitu časti i ugleda bošnjačkog naroda i suvereniteta, teritorijalni integritet i jedinstva  Bosne i Hercegovine kao države.

Ovo je važno posebno u ovoj godini kada se navrašava dvadeset godina od genocida u Srebrenici, največeg zločina poslije Holokausta u Evropi i dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma..

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img