Rožaje – Održana promocija knjige Harisa Silajdžića “Sarječja”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

a7cf50f0c8e781d7cb3099c2f2d29cdc95401e4f497e663853fcf7520cde4fe0Sinoć u rožajskom Centru za kulturu u prisustvu velikog broja poslenika pisane riječi održana promocija knjige prof dr. Harisa Silajdžica pod nazivom Sarječja!

O knjizi su govorili promotori knjige prof d.r Senadi Lavić i akademik Ibrahim Pašić koji su o stvaralaštvu Silajdžica istakli da se o zbirci može govoriti na vise načina iz niza aspekata književnoteorijskog, estetičkog, stilističkog čak iz naročitog semantičkog aspekta. Svaki od tih pristupa Silajdžićevoj poeziji legitiman je naravno i valja očekivati takve pristupe o ovoj zbirci treba nazvati jednim dijelom ” kulturalnog gromobrana” jer će joj on biti potreban upravo s obzirom na naznačeni kontekstu u kome se Silajdzić situirao i vlastitom političkom aktivnošću istakli su Lavić i Pašić .

Autor knjige Sarječja prof dr. Haris Silajdzić istakao je da je ponosan sto je u Rožajama ističući posebnu zahvalnost malom gradu velike duše koji je u teškim vremenima pokazao svoju dušu i otvorio svoje odaje unesrećenima. Na sta je dobio ovacije rozžjske publike.

O svom knjizevnom djelu dr Silajdzić je istakao da je jako zadovoljan i da Sarjećja obuhvataju širok dijapazon pjesama od pjesme majkama preko Alhambre Palestine pjesme o stećcima koje nose istorijsko nasledje dugo nekoliko stotina godina! Na kraju Silajdzić je istakao da je bogatstvo različitosti izvor energije a po tome je poznata kako i moja BiH tako i moje Rožaje za ponovne ovacije rožajske publike.

Inicijator predivne večeri u Rožajama bio je direktor Centra za kulturu Sulejman Kujević, medijator je bio pisac Safet Hadrović Vrbički dok su odlomke iz knjige čitali Gordana Ganić i Mirza Luboder!

F.Kujević

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img