Ekološka katastrofa na jezeru Gazivode

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Obilježen Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. April – U Sandžaku stanje alarmantno

Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. april danas je obilježen širom svijeta Cilj obeležavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usljed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite žvotne sredine pozvalo je sve gradane da ličnim primerom u svom okruženju doprinesu podizanju svesti i edukaciji o problemima zaštite životne sredine.

Ekipa nase televizije istraživala je  koliko ljudi kod nas vode računa o Zemlji i svojem okruženju a istrazili smo najzanimljiviji dio na putu Tt – NP u  blizini sela Gnjila pored puta je ogromna deponija koja ugrožava mjestane ovog a i okolnih sela jer rijeka Vidrenjak nosi smeće čak i do jezera Gazivode u Ribaricu.

Mještani koje smo zatekli u  blizini deponije nezadovoljni i navode da je za ovakvo stanje odgovorna lokalna samouprava, uz želju da se deponija ukloni sto prije s obzirom na to da njihova stoka često ulazi u krugu deponije.

Ovaj značajan datum se obilježava kako bi Sjvetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

A.Šabotić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img