Stara banja se renovira po rješenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Vakuf ‘Hadži Hurem’ ili Stara Banja u Novom Pazaru od davnina je na poznatom glasu zbog svoje tople vode I ljekovite vode.

Godine 1611., ovu toplu mineralnu banju spominje francuski putopisac Lefevr, a oko sredine XVII vijeka i turski geograf Hadži Kalfa.

Evlija Čelebi hvali ovu ilidžu kao jedno od omiljenih izletišta Pazaraca. Ovamo je dolazio mladi engleski arheolog Artur Evans, koji je ostavio prvi precizniji opis kupatila, smatrajući njegov centralni dio za antičku termu iz IV vijeka

Obnova ovog vakufa je počela i radovi na restauraciji ovog objekta teku po planu.

Uklonjen je pomoćni objekat ispred Stare banje koji je sagrađen u vrijeme komunističkih vlasti, zaklanjavši historijski objekat koji svoje korjene vuče još iz vremena Rimskog carstva.

Radovi se izvode u skladu sa uslovima određenim rješenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije. Revitalizacija Stare banje će biti izvršena po najvišim standardima, ovaj histoijski vakufski spomenik će biti zaštićen od propadanja u budućnosti, nakon čega će u svom starom duhu biti ponovo stavljen na usluzi građanima.

Restauracija Novopazarske banje izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama Esada Đudža, Vasvije Gusinac gdje oni na postovima ove društvene mreže tvrde da je ne posjeduju dokumentaciju za restauraciju iste.

U Mešihatu IZ u Srbiji kažu da je urađeno sve po zakonu i da se radovi odvijaju po planu, sve to potvrđuju dokumentom Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva gdje je navedeno da se podnosiocu zahtjeva izdaju mjere tehničke zaštite za konzervatorsko restauratorske radove pod određenim uslovima.

“U prvom dijelu radova se treba ukloniti pomoćni objekat koji je sagrađen za vrijeme komunističkih vlasti I koji je predstavljao svojevrsno ruglo I koji je zaklanjao veo značajan historijski spomenik – ističe sekretar Mešihata Ferid Bulić.

Ističe da je sve urađeno po zakonu, učešćem stučnih službi Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, po njihovom rješenju I učešćem stručnih službi Mešihata IZ u Srbiji.

“Namjera je da se sačuva i da se zaštiti Stara novopazarska banja I da se da na korišćenje građanim”- ističe Bulić

Građani Novog Pazara zadovoljni, oni malo stariji sjećaju se kad su je posjećivali, ističu da su zadovoljni otpočetim radovima.

Ovaj historijski vakufski spomenik će biti zaštićen od propadanja u budućnosti, nakon čega će u svom starom duhu biti ponovo stavljen na usluzi građanima.

  1. Šabotić

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img