Promocija Enciklopedije u Malmeu – dr. Fehratović: ‘Da Bošnjaci pišu o Bošnjacima’

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

promocija-1-616x411U nedjelju, 5. aprila 2015. godine, u Islamskom centru u Malmeu, upriličena je promocija dva važna projekta od nacioalnog značaja po Bošnjake: Enciklopedija sandžačkobošnjačke književnosti autora dr. Jahje Fehratovića i dokumentarni film „Sandžak“ produkcijske kuće Exit Media, autora Enesa Hotića.

Na početku, g. Hotić je kazao da njegova produkcijska kuća na svom portalu, pored dugometražnih dokumentarnih filmova o Sandžaku i Prijedoru, ima niz kratkih klipova, koji na svojevrstan način upiru prstom u goruće probleme Bošnjaka u Bosni. Nakon izlaganja, prisutni su imali prilike odgledati skraćenu polučasovnu verziju filma „Sandžak“.

U nastavku programa uslijedila je promocija Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti, autora dr. Jahje Fehratovića, a u izdanju Svjetskog bošnjačkog kongresa i Izdavačke kuće „El-Kelimeh“.

Iz Enciklopedije, Hamza Škrijelj, pročitao je Tevhidiju, autora Šerif-ef. Šačića iz Duge Poljane, čiji je doprinos na polju razvoja Alhamijado književnosti nemjerljiv.

Dr. Fehratović je govorio o periodima književnog stvaralaštva koju Enciklopedija obrađuje, doprinosu Šuševića, Handžića i drugih na polju očuvanja bosanskog jezika, te raznim utjecajima na razvoj bošnjačke književnosti, gdje je klučni utjecaj imala islamska kultura.

Autor je podvukao da je glavna vrijednost ova prva dva toma to „što Bošnjaci po prvi put pišu o Bošnjacima, o njihovim dostignućima, kvalitetima itd.“, te podvukao veliki značaj i ulogu Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, katedre za sandžačkobošnjačku književnost, u izradi prva dva toma.

Dr. Fehratović je još jednom potcrtao da smo do sada imali situaciju masovne krađe, prisvajanja i plagijata kulturne baštine Bošnjaka u svakom pa i u književnom polju, te da je vrijeme da se tome stane u kraj i da se jasno i glasno, ovakvim projektima, naša kultura sačuva od otimanja, zaborava i zloupotrebe.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img