Samo 10% djece u Rožajama pohađa predškolsko obrazovanje

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Rožaje – U Crnoj Gori oko 40 odsto djece pohađa predškolsko obrazovanje, saopštio je šef predstavništva UNICEF-a, Bendžamin Perks. Međutim, razlika po opštinama je ogromna. U Rožajama svega 10% djece pohađa ovo obrazovanje dok je u Budvi 94% djece upisano u neku od predškolskih ustanova.

Perks je ocijenio da su brojni razlozi zbog kojih je “potrebno raditi na hitnom proširenju tog obuhvata”.

“Rezultati testiranja Piza pokazuju da petnaestogodišnjaci u Crnoj Gori koji nijesu pohađali predškolsko obrazovanje zaostaju godinu za svojim vršnjacima iz matematike, čitanja i prirodnih nauka“, objasnio je Perks i dodao “da se 85 odsto mozga i veći dio čula, govora i vokabulara razvija prije pete godine.”

On je ukazao i na socijalnu koheziju ocijenivši da je deset puta manja vjerovatnoća da dijete će rođeno u Rožajama, pohađati predškolsko obrazovanje nego ono u Budvi, a na sličnu nejednakost, kako je naveo, nailazi se i u poređenju bogate i siromašne djece.

Zbog čega je ovakva situacija u Rožajama? Razlog broj jedan je da je ovo još jedan vid diskriminacije države Crne Gore prema Rožajama. Ustanove predškolskog obrazovanja su državne ustanove te je država direktno odgovorna ukoliko predškolskih ustanova nema dovoljno. Iako je Rožaje grad sa najvećim porastom stanovnika najmlađe populacije i ubjedljivo najmlađi grad u državi, kapacitet jedinog državnog vrtića JU “Boško Buha” je manji od 150 što je dovoljno tek za 10% djece. Mnogi koji žele svoje dijete u vrtićima ih ne upisuju jer ih nemaju gdje!

Drugi razlog zbog čega po Monstatu svega 10% rožajske djece pohađa predškolsko obrazovanje, je taj što u ovu statistiku ne ulaze privatne ustanove i druge organizacije koje nisu pod kontrolom Ministarstva prosvjete kao JU “Boško Buha”. Takvih ustanova u Rožajama je tri. Osim dva privatna vrtića koja već duže vrijeme uspješno rade u našem gradu, od nedavno Rožaje je bogatije i za dječiji centar “Reuda” – prvu predškolsku ustanovu u Crnoj Gori u kojoj djeca osim standardne pripreme za školske obaveze uče i islamsko obrazovanje. Kako nam je rečeno, sve veći broj djece pohađa ovaj dječiji centar za koji vlada ogromno interesovanje, nakon što je opao početni pritisak sa strane prisutan nakon samog otvaranja. Iz dječijeg centra “Reuda” smo saznali da uskoro neće biti više mjesta u trenutnim prostorijama te da je u planu proširenje kapaciteta ovog dječijeg centra.

Ministar prosvjete, Predrag Bošković kazao je da je cilj podići kvalitet i obuhvat predškolskog obrazovanja. Kako je naveo, potrebno je podizati kvaliteta infrastrukture za te svrhe objasnivši da to znači otvaranje novih predškolskih ustanova u vaspitno obrazovnom sistemu Crne Gore.

“Naš cilj je da 2020. godine praktično 95 odsto djece bude upisano u sistem predškolskog obrazovanja”, poručio je Bošković.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img