Da li i šta se od tada promjenilo i da li je dalje Novi Pazar dolina džinsa?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Ako je vjerovati statistici, 90-tih godina u Novom Pazaru godišnje se proizvodilo oko dva miliona farmerica, a u proizvodnji su radili bivši radnici novopazarske tekstilne industrije.

Recesija je prepolovila broj zaposlenih, a proizvodnja džinsa je smanjena za više od 10% .Ujedno, Novi Pazar je devedesetih godina prošlog vijeka proglašen dolinom džinsa.

Tih godina, dok je privreda u drugim gradovima tonula, grad na rijeci Raškoj proglašen je privrednim čudom. Karavani autobusa sa kupcima dolazili su u ovaj grad po farmerke i drugu džins odjeću. Na brzinu su otvarane privatne radionice, a dobri poznavači prilika u ovom gradu kažu da je bilo oko 500 proizvodjača džinsa za koje je najčešće na crno radilo više od 10.000 radnika.
Da li i šta se od tada promjenilo i da li je dalje Novi Pazar dolina džinsa pitali smo Novopazarce, koji su iznijeli svoje mišljenje na pomenutu temu?
Menadžer asocijacije tekstilaca Astex Nermin Balija rekao nam je broj kamada dnevne proizvodnje farmerica koji je još uvijek na zavidnom nivou.
,,U Novom Pazaru se dnevno proizvede 29 866 komada farmerica, u odnosu na prijethodne godine to je nekih 10 do 15 % manje. Broj firmi koje su postojale od 2008 pa do sada nije opao.”
Novopazarske farmerice i dalje su vrlo cijenjene, a da bi opstali novopazarski tekstilici, udružili su se i osnovali Asocijaciju tekstilnih proizvodjača, što im je omogućilo zajednički nastup na inostranom tržištu, uglavnom na ruskom i evropskom.

Razlog izostanka ulaganja koji se navodi je geografski položaj Novog Pazara, velika udaljenost od železnice, aerodroma, loša putna infrastruktura. A da li je zbog ovoga turska kompanija „Džinsi Istanbul“, koja je svoju proizvodnju trebala da organizuje u nekadašnjim pogonima Tekstilnog kobinata „Raška“ i zaposli oko 300 radnika, pogon otvorila u Vladičinom Hanu, konkretnog objašnjenja za sada nema. Po nekim trvdnjama kompanija „Džinsi Istanbul“ dobila je besplatan plac na korištenje I fabriku sa opremom što je ujedno I razlog za otvaranje kompanije u Vladičinom Hanu.

Dženefa Zećović

 

farm 2

farm 3

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img