Kontraverzna predstava “Beton mahala” izazvala negativne reakcije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predstava Beton Mahala koja se ovih dana igrala u novopazarskom Regionalnom pozorištu, u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića, a po tekstu mladih novopazarskih glumaca, predstavlja čaršiju u veoma negativnom kontekstu. Radi se o predstavi u kojoj se Novi Pazar predstavlja kao grad devedesetih godina. Glumci u kritičkom osvrtu društva nisu štedeli nikoga, predstavili su iz svog ugla školstvo, dvojezičnost, političare, porodicu, odnose medju mladima. Podijeljenost ljudi  kroz različite aspekte u ovom gradu.

Kroz preformans i nejednako stajanje mladih na bini, pokušali su dočarati kolika su srbi manjina u ovom gradu, različit pozdrav koji ih može za čas utišati.

Prikazana je I ljubav između muslimana I pravoslavne djevojke, gdje je podjednako ismijana I jedna i druga  porodica.

Lejla Bučan-studentica učiteljskog fakulteta I jedna od glumica ove predstave, kaže da ima pojedinaca kojima je istina i njihova iskrenost zasmetala, ali da oni i dalje smatraju Novi Pazar najlepšim gradom u Evropi.

“Pored toga što je najlepši, mi želimo da bude i najbolji grad za život, da mladi ljude ne odlaze iz njega, da prave vrijednosti u životu budu na prvom mjestu. Mi se svi poštujemo i družimo, ali se u većini kuća dešavaju stvari koje smo prikazali u predstavi”, kaže Lejla.

Najavili su je kao Predstavu o veličanju opštih, pravih vrijednosti u životu i koja pokazuje stav mladih ozbiljnih ljudi o tome. Međutim, ovakav komad može dovesti samo do jaza između srba I muslimana I izazvati skandal. Mladi glumci su čitali I djelo sa “wikipedije” gdje se kroz komediju želi istaći vječiti sukob srba I muslimana.

(Onda je krajem 18. vijeka nastalo za Srbe u Novom Pazaru najteže vrijeme. 1788. novopazarski Turci upali su do manastira Ljubostinje i zapalili ga, a 1790. zapalili su i manastir Studenicu, Posle ustanka u Šumadiji (1804), Srbi su 1809. zauzeli i Novi Pazar, popalili ga pa se povukli.)

Projekt  je podržan od Evropske unije.  Da skandal bude veći ova predstava igrat će se u više od trideset gradova širom Srbije u okviru projekta koji finansira baš Evropska Unija.

Nermina Rebronja

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img