Održan Mevlud u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

mevludska svecanost 2014. sutenovac (3)

Učenjem Kur'ana, ilahija, kasida i mevluda, te prigodnim vazu-n-nasihatom, obilježen dan rođenja Božijeg Poslanika Muhameda alejhi selam – 12. rebi'u-l-evvela po Hidžretskom kalendaru – za muslimane jedan od najznačajnijih datuma.

Svečanost je upriličena u džamiji u Donjem Šutenovcu.

U programu svečanom dijelu programa učestvovao je hor novopazarskih imama i polaznici Škole Kur'ana Časnog.

Prigodnim vazu-n-nasihatom, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr. Mevlud-ef. Dudić.

On se zahvalio Svevišnjem Gospodaru, na svim blagodatima koje nam je darovao, poselamio prisutne, a onda govorio o značaju mevluda u smislu sjećanja na posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

„Mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života Poslanika koji je bio čovjek, vjerovjesnik i uzor koji nas učio kako treba živjeti.“ – naglašava.

On je dao odgovor na pitanje zašto se vjernici okupljaju na ovaj značajan dan, ističući da smo tu iz ljubavi prema Muhamedu s.a.v.s. Osvrnuo se i na rasprave na društvenim mrežama, koje tretiraju da li je haram obilježavanje ovog datuma, rekavši da je bitnije da vodimo računa o svom imanu nego sto dokoni se prepiru o tome je li halal ili haram obilježavanje Mevluda. Muftija je istakao da su stvari poput Mevluda očuvale islam u Sandžaku.

„Naši stari nisu znali da citiraju hadise, ali su znali mnogo stvari koje su od sunneta i na taj način poštovali i voljeli Poslanika Islama, Muhammeda, s.a.v.s.“ – napominje Dudić.

Dženefa Zećović

mevludska svecanost 2014. sutenovac (2) mevludska svecanost 2014. sutenovac (1) mevludska svecanost 2014. sutenovac (4)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img